Ciaran, mijn lieve oudje

Ciaran en ik hadden een hobbelige weg de afgelopen maanden.

Ten eerste kwam hij een beetje magertjes uit de winter en werd ook niet dikker, terwijl ik hem al zijn hele leven op dieet moet houden omdat hij zo snel aankomt. Vervolgens begon hij wel eens te struikelen tijdens het werk en deed hij opvallend lang over het loslaten van zijn winterhaar. Veel te vroeg begon hij ook weer met het nieuw aanmaken van een wintervacht. En daarbovenop ging het werk moeizamer dan anders: we boekten nauwelijks vooruitgang en ik had steeds het gevoel weer opnieuw bij ‘start’ te moeten beginnen.
‍‍ ‍‍
Hij was verder een tevreden paard, at goed en was in zijn hoofd nog altijd jong, fris, wijs en gebalanceerd; alleen zijn lijf kwam niet meer mee.

Wat was er aan de hand?

De nodige onderzoeken later bleek: hij wordt simpelweg oud!
‍‍ ‍‍
Zijn stofwisseling werkt niet meer helemaal optimaal en ook heeft hij last van stijfheid in zijn gewrichten. Hij is inmiddels 23 en altijd heel ‘jong’ geweest, tot dat dus 
ineens omsloeg en zijn lijf duidelijk wat meer ondersteuning nodig had. De dierenarts was gelukkig wel aangenaam verrast hoe goed Ciaran nog bewoog gezien zijn fysieke beperkingen – hoera voor Straightness Training, want zonder ST was het beslist veel erger geweest!‍‍ ‍‍

De dierenarts heeft Ciaran supplementen voorgeschreven en mij opgedragen zijn dagelijkse hoeveelheid ‘bejaardenslobber’ flink te verhogen. Ciaran is nu dol op de dierenarts!
‍‍ ‍‍
Dankzij de supplementen gaat het nu duidelijk een heel stuk beter met hem. Ik kon het verschil echt merken, na een tijdje en gingen we ineens heel hard vooruit in de trainingen. Ik merk nog altijd wel dat hij fysiek beperkt is hoor, bovendien heeft hij veel kracht verloren in zijn dippige periode. Maar het is fijn dat we nu weer een beetje kunnen opbouwen.
‍‍ ‍‍
In de video zie je een trainingssessie van een week geleden. De travers gaat fijn, maar ik moet hem nog veel aanmoedigen in het appuyement; daar zie je dat hij nog wat kracht mist. Dat is niet erg; hij hoeft ook niet persé te presteren. Ik doe ST met hem omdat het hem helpt en we zien wel wat er nog lukt en hoever we nog komen.
‍‍ ‍‍
Ik ben gewoon zo blij dat hij er nog is en dat hij zich weer zoveel beter voelt!