In de stretch zone

De eerste week op onze nieuwe stal heb ik mijn paarden even de tijd gegeven om rustig te wennen. Met Ciaran ben ik wel wat gaan trainen, maar daarbij bleven we in de ‘comfort zone’; dat wil zeggen, we deden alleen oefeningen die makkelijk aanvoelen.

Deze week, de tweede week, gaan we ook weer wat meer in de ‘stretch zone’ werken. We werken dan aan oefeningen die we wel al kennen, maar nog wat moeilijk zijn. En we proberen nieuwe dingen uit, zoals de zijgangen aan de hand in draf 🙂

De stretch zone is de zone waar je paard het beste kan leren. Het is een beetje uit de comfort zone, maar niet te ver, anders eindigen we in de stress zone. In de stress zone is het allemaal veel te overweldigend en is leren niet meer mogelijk. We blijven daarom in het fijne midden, waar het een beetje onwennig en oncomfortabel voelt, maar we ons verheugen op het leren van nieuwe dingen en volledig vertrouwen op het proces.

Het is belangrijk je paard te leren om te vertrouwen op het leerproces, want nieuwe oefeningen zullen hem dan niet gestrest maken en de neiging in hem oproepen om tegen je in te gaan werken. Integendeel, hij zal gaan meedenken, zijn best doen om uit te vinden wat je bedoelt en met plezier met je werken!