Rijden zonder teugels

Ken je dat?
‍‍ ‍‍
Dat het eerst tegenzit, maar dat gaandeweg blijkt dat het juist iets goeds is?
‍‍ ‍‍
Nou, ik dus ook! 😁
‍‍ ‍‍
In Februari was druk bezig in mijn Grondwerk lab en bijna klaar voor het flmen van een Touchstone, toen ik mijn voet kneusde.
‍‍ ‍‍
Lekker dan…
‍‍ ‍‍
Een tijd lang moest ik zo min mogelijk lopen en al helemaal niet in een hobbelige bak (zie ook hier >>).
‍‍ ‍‍
Nouja, niks aan te doen, dan maar rijden!
‍‍ ‍‍
Nu was ik op de grond heel erg bezig met het bijslijpen en verfijnen van mijn ‘101 training skills’. Dit zijn trainersvaardigheden zoals een paard iets aanleren, motiveren, hem goed ‘lezen’ en helder communiceren.
‍‍ ‍‍
Dat gaat het best in Liberty, want dan kan je niets maskeren of afdwingen met teugels; het komt daar echt aan op je trainersvaardigheden.
‍‍ ‍‍
Dus ik dacht: dat kan ik ook wel doen vanaf Ciaran’s rug.
‍‍ ‍‍
Waarom niet?
‍‍ ‍‍
Dus hup, weg met dat hoofdstel! 😂
‍‍ ‍‍
In dit filmpje zie je het resultaat van een stuk of 10 training sessies:


‍‍ ‍‍
Hier is hoe ik het gedaan heb:
‍‍ ‍‍
1) Ten eerste heb ik een halstertouw om zijn hals geknoopt voor de ‘rem’ 😜en ben gewoon opgestapt.
‍‍ ‍‍
(Ciaran laat zich redelijk leiden met alleen een halsriem, en bovendien is hij betrouwbaar en hebben we een sterke band, dus ik durfde het wel aan om gelijk de teugels weg te laten. Mocht je het zelf willen proberen, kan het verstandig zijn om in eerste instantie het hoofdstel/de kaptoom wel om te doen zodat je de teugels kan grijpen in geval van nood.)
‍‍ ‍‍
2) Eerst maar eens gewoon stappen langs de hoefslag.
‍‍ ‍‍
3) Vervolgens ben ik gaan oefenen met afwenden.
‍‍ ‍‍
4) Toen dat goed ging, waren cirkels niet zo’n grote stap meer.
‍‍ ‍‍
5) Daarna dacht ik, laat ik eens de travers proberen (ging behoorlijk goed!).
‍‍ ‍‍
6) En toen de renvers (was al een stuk lastiger) en het appuyement (dat werd een zooitje hahaha!)
‍‍ ‍‍
7) Ten slotte de draf op de cirkel. Hier vloog hij eerst nog even uit bocht, maar al bij de tweede poging ging het supergoed. Ik trots op hem, want hij was ooit berucht om zijn uit de bocht vliegen en nu ging hij mooi rond zónder teugels!
‍‍ ‍‍
Ik deed niet alles in één sessie natuurlijk en we hebben nog het nodige te verfijnen, maar Ciaran pakte het verbazend snel op en het ging iedere keer beter.
‍‍ ‍‍
Om te sturen gebruik ik mijn innerlijk beeld/innerlijk gevoel, zit en benen.
‍‍ ‍‍
De stokjes zijn er ter ondersteuning: het stokje aan de binnenkant kan waar nodig het binnenachterbeen aanspreken en het stokje aan de buitenkant kan de buitenschouder begeleiden.
‍‍ ‍‍
En weet je, het is zo interessant!
‍‍ ‍‍
‍‍Want ik merkte meteen hoeveel ik normaal eigenlijk nog met de teugels zit te fixen… 🙈
‍‍ ‍‍
Het was supergaaf om te merken dat het ook zonder kan, en ik dus mijn teugelhulpen nog meer kan verfijnen!
‍‍ ‍‍
Aan de andere kant kwam ook zijn scheefheid duidelijker naar voren, juist omdat ik hem minder kan begeleiden. Om die reden rij ik nu weer een tijdje mét teugels, om hem wat preciezer te kunnen helpen en recht te richten.
‍‍ ‍‍
Alles heeft dus zijn plaats in Straightness Training: je kan rijden met kaptoom én kandare, alleen met kaptoom en helemaal zonder teugels kan dus ook. Alledrie hebben hun eigen waarde in de training.
‍‍ ‍‍
Ik vind het een geweldig laboratorium en hoewel het inmiddels wat beter gaat met mijn voet, blijf ik nog een poosje rijden!