Straightness Training Instructor clinic

Ik heb echt een paar buitengewone dagen gehad op de Straightness Training Instructor clinic! Ik heb veel gelachen, had even een traantje, ben enorm de ‘stretch zone’ ingedoken en Ciaran en ik zijn beslist naar een volgend niveau getild gedurende deze dagen.

We hebben elke ochtend tijd besteed aan ‘ST for the rider’, want niet alleen de paarden moeten fit zijn, wij ook 🙂

Hier een video die een inkijkje geeft in een van onze fitness ochtenden:

Verder hebben we natuurlijk veel met de paarden gewerkt!

In de eerste les ging ik rijden en Ciaran heeft me versteld doen staan met het drafwerk! Twee maanden geleden hadden we geprobeerd om de zijgangen in draf langs de wand te doen, en dat was toen nog geen succes. Maar dit keer was het er ineens!

Het was zo interessant om te merken, want we hebben dit thuis helemaal niet geoefend. We hebben thuis met rijden veel gewerkt aan draf op de volte, zowel voorwaarts-neerwaarts strekken als meer verzamelen in travers. We hebben de zijgangen langs de wand in draf alleen geoefend in grondwerk en werk aan de hand.

Maar al dit werk heeft hem wel sterker en soepeler gemaakt, waardoor hij ook enorm verbetert is in de oefeningen die we NIET deden. Dat vind ik zo gaaf aan Straightness Training: alle trainingspilaren en alle oefeningen hangen met elkaar samen en vullen elkaar aan.

2016-08-sti-clinic-2

Het was ook tijd voor nog een stapje verder: we hebben met rijden een begin gemaakt met de galop. Nu moet je weten dat dit absoluut niet Ciaran’s favoriete gang is… Hij kan galopperen, maar het is nog altijd uit balans.

Om die reden galoppeer ik eigenlijk nooit met hem in de bak. Ik heb eerst voor lange tijd met hem in stap en draf gewerkt om hem sterker en soepeler te maken. Nu hij echter goed op weg is met het drafwerk, is het tijd om hem te leren in balans te galopperen.
We staan hierbij nog aan het begin, en we hebben een laaaaaaaaange weg te gaan voor een mooie opwaartse en gedragen galop 😉 maar ik ben heel trots op hem dat hij al zover gekomen is!

Tenslotte: DE belangrijkste les was in longeren. We denken altijd dat het ideaal is als we het goed doen en zo min mogelijk fouten maken, maar elke keer weer realiseer ik me dat de waardevolste leermomenten in onze fouten zitten. En dat het juist onze fouten zijn die ons het meeste laten groeien.

In longeren was ik een beetje van de weg geraakt en had onderweg wat verloren zonder het op te merken. Ik was teveel meegegaan in zijn ‘doe-maar-kalmpjes-aan’, beetje luie tempo en zijn wel-niet-wel-niet balans in de schouders. Helaas is het moeilijker om fouten te herstellen dan om het meteen goed te doen vanaf het begin, maar ach, het hoort erbij en gebeurt ons allemaal wel eens.

Marijke heeft me geholpen om een nieuwe standaard neer te zetten voor Ciaran en hij bewoog zoveel beter. Hij werd veel losser in zijn lijf, briesend ging hij rond, het was een fantastische les!

Voor het geval het jou ook overkomt, dat je een beetje van de weg afraakt, fouten maakt, of je eigen mislukkingen tegenkomt, deel ik bij deze mijn strategie: geef niet op, gebruik het alleen maar als een katalysator om je groei te versnellen. Zodat je fouten je kracht worden.

Dit zal me in ieder geval helpen om alle talenten die Ciaran heeft, te laten bloeien – ik geloof echt dat hij nog veel meer kan, want hij is nog maar 20 jaar jong, en wordt dankzij ST elk jaar jonger!

2016-08-sti-clinic-3

 

Tenslotte zijn we nog heerlijk uit eten geweest met zijn allen. Links zie je mij vooraan, dan Carolin Moldenhauer en Kim Steutel. Aan de rechterkant zit vooraan Marc Marsman, dan Marijke de Jong en Anouk Wienia. Het is gaaf om ervaringen uit te wisselen met elkaar en samen nieuwe ideeën op te doen!