Straightness Training Instructor clinic

Tijd voor een verslagje van de driedaagse ST Instructor clinic! Kort samengevat: het was SUPER!!!

Voorafgaand aan de clinic heb ik veel gewerkt in grondwerk en werk aan de hand, met de nadruk op de oefeningen in draf, het diagonaliseren en de half steps. Het voornaamste advies tijdens de clinic was: ga vooral zo door 🙂 Ik ben blij dat ik op de goede weg zit en ga aan de slag met de 2mm tips!

2016-06-sti-clinic-groundwork-tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de klok mee, vanaf linksboven: appuyement – diagonaliseren in stap, als voorbereiding op de half steps – travers in draf linksom en rechtsom.

 

We hebben vervolgens veel gereden, voor ons het moeilijkste onderdeel. Vooral de zijgangen van de wand af, dus de renvers, appuyement en pirouette, vind ik het een uitdaging om balans, vorm, soepelheid, tempo, takt en swung allemaal tegelijk ‘in de lucht’ te houden. Soms was ik er zo druk mee dat ik van inspanning helemaal scheef op mijn paard zat, haha! Een mooie uitdaging dus om mee verder te werken.

We zijn met rijden ook veel bezig geweest met travers op de volte, in draf: echt supergaaf dat het nog lukte ook! Heel trots op mijn stoere paardje!

2016-06-sti-clinic-riding-tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de klok mee, vanaf linksboven: Travers – appuyement – travers op de cirkel in draf – travers in rechte lijnen door de bak.

 

 

De clinic hebben we afgesloten met Liberty, wat heel goed ging en waar we ook nog wat goeie tips hebben gekregen voor ons schaaf- en verniswerk.

Leuk inzicht dat nog naar voren kwam tijdens de clinic, was dat er een verschil is tussen de algehele motivatie van een paard, en zijn motivatie voor een bepaald onderdeel. Een paard kan over het algemeen heel gemotiveerd zijn tijdens de training, maar kan bij een nieuwe of moeilijke oefening ineens motivatie verliezen.

De kunst is om je paard zo te trainen dat de motivatie juist toeneemt als je met een moeilijke oefening bezig bent, door niet teveel tegelijk te vragen en veel te belonen. Hierdoor kan het paard een nieuwsgierige houding ontwikkelen en krijgt hij er plezier in om uit te vinden wat je bedoeld. Dit zie ik bij Ciaran vaak gebeuren, dan gaat hij de moeilijke oefening juist aanbieden, zo gaaf is dat!

2016-06-sti-clinic-liberty-tekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de klok mee, vanaf linksboven: appuyement – travers – plezier in het samen uitzoeken 😉 – pirouette

 

 

Bedankt Marijke, voor de fijne lessen en gave inzichten! Het werd me weer zo duidelijk hoe ontzettend veel je weet, hoeveel ‘feel’ je hebt en wat een scherp oog je hebt. Ik ben blij van je te mogen leren!

Ik heb ook enorm genoten van de tijd die ik samen met de andere ST Instructors kon doorbrengen: Anouk Wienia, Kim Steutel, Carolin Moldenhauer en Miriam Sherman, heel erg bedankt voor jullie geweldige gezelschap en de fijne gesprekken!!