Zo werkt het

Wat leuk dat je mee wilt doen! Ik kijk er enorm naar uit om jou en je paard beter te leren kennen. Het is een eer om jullie te mogen begeleiden.
(Als je nu niet weet waar ik het over heb, kijk eerst even HIER.)

Hier wat meer over hoe het allemaal precies werkt.

De structuur van de les

 1. Elke les begint met 15 minuten theorie. Ik stem de theorie af op het niveau en de onderwerpen van de lessen.
 2. Daarna volgen de lessen zelf. Elke les duurt ongeveer een kwartier.
 3. Er is ruimte voor 4 tot 6 lessen, maar het gaat al door bij 1 les. Dus als je de enige bent, krijg je gewoon privéles.
 4. Tenslotte is er nog tijd voor vragen; ook ongeveer een kwartiertje.

Jouw eigen les

Als jij aan de beurt bent, kijken we samen naar je ingestuurde video en vertel ik wat ik zie. Er zijn altijd dingen die al goed gaan en die benoem ik natuurlijk. Dat is belangrijk, want dan weet je wat je kan ‘houden’. Er zijn ook altijd dingen die je kan verbeteren – logisch, want daarom heb je les. Geen zorgen dus. Ik vind het super belangrijk dat je je veilig voelt om het ‘fout’ te doen. Want daar ligt altijd ons leermoment en onze groei!

In mijn lessen hou ik daarom graag een sfeer dat fouten maken oké is – kom maar door dus met de onhandige/niet zo goed gelukte/zo-zo dingen, we gaan er wat moois van maken! Ik vertel je het wat, waarom en hoe en geef je dan wat huiswerk mee, zodat je er zelf mee kan gaan oefenen. Het resultaat laat je dan weer zien in een volgende les.

Technische video vereisten

Voor je les maak je een video zodat ik kan zien waar je mee bezig bent en waar jij en je paard nu staan. Om dit goed te kunnen doen, moet je video aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De video mag maximaal 5 minuten duren. Korter mag, langer niet. Ik kan in een paar minuten al heel veel zien.
 • Als je je telefoon gebruikt, zorg ervoor dat de video overdwars (landscape) is gefilmd.
 • Gebruik een statief zodat de video niet wiebelt en beweegt.
 • Check ook even of de horizon recht is, anders lijkt het net of jullie bergaf of bergopwaarts lopen.
 • Gebruik liever de zoom dan dat je de cameraman/vrouw laat rondlopen, anders wordt de film vaak wiebelig.
 • Zorg dat jij en je paard goed zichtbaar zijn en niet een stipje ver weg aan de horizon… Hou als richtlijn dat jullie ongeveer 2/3 van het scherm vullen.
 • Let ook op dat er geen hoofden en benen worden ‘afgesneden’, want dan kan ik het niet goed zien.

Het is slim om eerst een keertje te proefdraaien, want in het begin moet je wennen aan een camera en even uitvogelen hoe je alles er goed op krijgt.

Als je de video klaar hebt, zet je het op YouTube of Vimeo. Let erop dat je de video op ‘openbaar’ of ‘verborgen’ zet, want als het op ‘privé’ staat kan ik het niet openen.

Wat te filmen

Dan is er natuurlijk de vraag: wat moet ik laten zien? Als het de eerste keer is dat je meedoet, zijn er twee mogelijkheden:

 1. We starten met grondwerk. Gebruik bij voorkeur een kaptoom. Als je er nog geen hebt, neem dan een halster. Ik zal je dan in de les adviseren welk kaptoom je het beste kan aanschaffen.
  Je laat je paard stilstaan, met de zijkant naar de camera gericht. Vervolgens vraag je zijn hoofd laag en vraag je stelling naar links en naar rechts. Tenslotte maak je twee voltes (halve baan) linksom en twee rechtsom. Voor een idee, zie de eerste 11 seconden in de video hieronder:

2. Als je een specifiek probleem hebt waar je mee aan de slag wilt, kan je daar een korte video van maken. Film een stukje van je training waarbij je tegen het probleem aanloopt en ik ga mijn best doen je verder te helpen.

Ben je al ervaren in Straightness Training of heb je al eerder les van mij gehad? Stuur dan een video in waarin je laat zien waar jullie nu staan in een trainingspilaar naar keuze. In ieder geval moeten daar wel de eerste oefeningen in zitten (stilstand, LVO op de volte) zodat ik ook even de basis kan checken.

Aanmelden

Als je je video hebt gemaakt en op YouTube of Vimeo hebt gezet is het meeste werk gedaan! Je hoeft alleen nog hier het aanmeldingsformulier in te vullen en daarna de les te betalen. Je aanmelding moet binnen zijn 48 uur voor de les begint.

Klink hier voor het formulier:
https://www.rosanveer.nl/inschrijven-online-les/

Vragen

Je hebt vast nog vragen! Hier zijn de meeste beantwoord. Staat jouw vraag er niet tussen, stuur dan even een mailtje. Mijn contactgegevens vind je HIER.

Wanneer is de eerstvolgende les?

De eerstvolgende lessen zijn op:

 • Vrijdag 7 mei om 12:00u
 • Vrijdag 14 mei om 12:00u

Let op! Je aanmelding moet 48 uur van te voren binnen zijn. Begin dus op tijd met filmen.

Is een kwartier niet een beetje kort?

Welnee! Ik laat alle overbodige bla bla weg en kom snel tot de kern. Ik haal precies dát eruit wat je verder gaat helpen. De les is echt super effectief. En vergeet niet: er zit ook nog theorie bij, gelegenheid tot vragen stellen én je krijgt nog meer informatie en inzichten via de lessen van anderen. De les is echt intensiever dan een ‘gewone’ privéles van 45 minuten.

Zijn de lessen live? Wat als ik er niet bij kan zijn?

De lessen zijn live, maar de opnames blijven nog een week lang beschikbaar. Zo kan je de les nog eens terugkijken. Als je er niet live bij kan zijn geeft dat je de gelegenheid om de les alsnog te bekijken op een moment dat je beter past.

Hoe vaak moet ik les nemen?

Dat mag je helemaal zelf weten 😉 Je zit nergens aan vast. Ik raad je echter aan er wel een regelmaat in aan te brengen voor jezelf, bijvoorbeeld eens per week of eens per twee weken. Dit geeft een stok achter de deur om ook echt te gaan oefenen. Bovendien ga je veel beter vooruit als je er niet te lang tussen laat zitten. Ongemerkt sluipen er altijd dingetjes in die je zelf niet in de gaten hebt, maar die wel heel moeilijk af te leren zijn als je ze al heel lang doet… Wat je niet weet, dat weet je niet tenslotte! Elke les stuur ik je een beetje bij, zodat je nooit ongemerkt te ver afdwaalt.

Wat kost een les?

Belangrijker is… wat levert het je op? Een fijne relatie met je paard en samen lekker aan het werk met Straightness Training om hem of haar soepel en sterk te krijgen en te houden. ST is als fysiotherapie of yoga voor paarden en voorkomt een hoop gezondheidsproblemen zoals hoefkatrolontsteking en kissing spines. Als bonus leer je bovendien hoe je je paard kan motiveren en inspireren zodat hij met plezier met je meedoet.
Voor dit alles – en gewoon een leerzame en leuke tijd samen met gelijkgestemden – betaal je 47 euro.

Maak je video en meld je HIER aan! Succes!